3 tips om je veranderproject te doen slagen

BLOGBERICHTEN_007
0 Replies

In een recente studie van John Kotter* blijkt dat 70% van veranderingen binnen organisaties falen. Je hebt er dus alle baat bij om veranderingen goed te beheren, zodat je slaagkansen toenemen. Hieronder vind je enkele tips om dit te verwezenlijken, evenals mijn visie waarom na bijna 20 jaar Change Management nog steeds 70% van veranderprojecten falen.

Tips om je veranderprojecten te doen slagen:

  1. Betrek je medewerkers zo vroeg mogelijk! Zoals aangegeven in het vorige blogartikel, reageren mensen emotioneel op een verandering. Daarbij gaan ze door een gans rouwproces. Door je medewerkers vroeg in het verandertraject te betrekken, krijgen ze voldoende tijd om het rouwproces te doorlopen. Iedereen doet dit op zijn eigen manier en tempo. Voorzie je echter geen tijd voor het rouwproces en informeer je dus je medewerkers pas bij de implementatie, dan dien je na de invoering van de verandering extra tijd en energie te investeren in het oplossen van de weerstand. Tijd en bijgevolg budget die niet voorzien was bij de aanvang van het project…
  2. Spreek de gevoelens van je medewerkers aan! Mensen reageren niet alleen emotioneel op een verandering, ze veranderen hun gedrag ook hoofdzakelijk vanuit emotie, vanuit feiten die ze zien, die hun gevoelens veranderen. Mensen gaan dus meestal niet veranderen omdat ze een analyse voorgeschoteld krijgen die hun denken verandert. Spreek hun dus op hun gevoel aan. Wens je bijvoorbeeld je medewerkers klantvriendelijker te maken, dan zal een videoboodschap van een ontevreden klant de medewerkers veel meer aanzetten tot gedragswijziging dan een saaie toespraak over klantgerichtheid.
  3. Hanteer een gestructureerde aanpak! Met alleen aandacht te besteden aan het hart – de gevoelens, emoties – slaag je er niet in om een verandering succesvol in te voeren. Er is ook een rationele aanpak nodig. Momenteel bestaan er diverse methodologieën die aangeven welke stappen er best gevolgd worden in een verandertraject. Zelf ben ik grote voorstander van de veranderprincipes van John Kotter, de grondlegger van Change Management, in combinatie met de ADKAR methodologie van Prosci.

Wat is het verschil met de traditionele Change Management aanpak?

Traditionele Change Managers hanteren een rationele, gestructureerde aanpak. Men focust zich dus hoofdzakelijk op het hoofd van de mensen. In de rationele bedrijfswereld is dit een logische aanpak. Men gaat hierbij echter al te vaak voorbij aan het hart van de mensen. Dit is meteen ook de reden die ik zie waarom vandaag, na bijna 20 jaar Change Management, nog steeds 70% van de veranderingen falen. Combineer je echter een rationele aanpak (hoofd) met aandacht voor de voelende mens (hart), dan verhoog je met een dergelijke “Change Management” aanpak de slaagkansen van een veranderproject. Deze aanpak kan je terugvinden in de hierbovenvermelde tips!

*Bron: “Accelerating Change” presentatie (Uitgave Harvard Business Review, 2012, gebaseerd op werk van John P. Kotter

Posted by Greet Maeyaert

Geef mensen tijd om verandering te aanvaarden!Hoe een bedrijf de controle losliet en succesvol werd!

Share Your Thoughts

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *