Business Model Canvas en Lego Serious Play

BLOG_008
0 Replies

Een businessmodel ontwikkelen met niet 1 maar 2 methodologieën, hoe krachtig zou dat niet zijn? In deze blog laat ik je graag kennis maken met de kracht van de combinatie van Business Model Canvas en LEGO® Serious Play®.

Een businessmodel beschrijft de grondgedachte van hoe een organisatie waarde creëert, levert en behoudt.

— Alexander Osterwalder en Yves Pigneur

Business Model Canvas

Het Business Model Canvas, ontwikkeld door Alexander Osterwalder, biedt een kader om je businessmodel in kaart te brengen. Het bevat de belangrijkste informatie over je producten en diensten, markt en waardecreatie. Hoe zet je je middelen op de beste manier in om iets waardevols voor de wereld te creëren, waarvoor voldoende klanten bereid zijn te betalen? Het grote voordeel van het Business Model Canvas is dat het op één blad in kaart wordt gebracht. Je hoeft niet langer een document van 20 bladzijden of meer te lezen om je businessmodel te begrijpen. In één oogopslag heb je met het Business Model Canvas een simpel en begrijpbaar overzicht van je business model. De poster met het Business Model Canvas is voor iedereen beschikbaar en kan hier gedownload worden.

LEGO® Serious Play®

LEGO® Serious Play® is een methodologie die de creativiteit van de deelnemers aanboort. Dit gebeurt doordat de deelnemers metaforen bouwen met blokken en aan elkaar het verhaal vertellen van hun metafoor.

Business Model Canvas en LEGO® Serious Play®

Wellicht vraag je je af wat LEGO® Serious Play® nog als extra waarde kan toevoegen aan zo’n krachtig model als het Business Model Canvas? LEGO® Serious Play® helpt om de diepere kennis aan te spreken, die kennis waarvan je niet wist dat je erover beschikte. Dankzij het gebruik van LEGO® blokken wordt die dieper liggende kennis aangesproken. Op deze manier krijgen de deelnemers een grondiger inzicht in hun kernactiviteiten, klantensegmenten, waardeproposities, e.d. Voor mijn eigen onderneming heb ik reeds het Business Model Canvas gebruikt, zowel zonder als met LEGO® Serious Play®. Maar door de LEGO® Serious Play® methodologie er aan toe te voegen, merkte ik dat je automatisch een niveau dieper gaat dan zonder beide methodologieën te combineren. Dus uit eigen ervaring maar ook als één van de twintig gecertificeerden wereldwijd in het ontwikkelen van een Business Model Canvas met de LEGO® Serious Play® methodologie kan ik je bevestigen dat de combinatie van beide methodologieën krachtig is!

Wens je graag op deze creatieve manier je businessmodel in kaart te brengen? Neem dan zeker contact met me op!

Spelen op het werk met LEGO® Serious Play®!Ontslaan in moeilijke tijden? Het kan ook anders!

Share Your Thoughts

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *