Hoe een bedrijf de controle losliet en succesvol werd!

BLOGBERICHTEN_001
0 Replies

Mensen werken niet om geld te verdienen, maar om zich goed te voelen, ergens bij te horen en een bijdrage te leveren.

— Ricardo Semler

Ricardo Semler heeft met zijn bedrijf, Semco, een organisatie op de kaart gezet zonder hiërarchie, zonder hoofdkantoor en waar de medewerkers alles zelf bepalen, zo ook hun werktijden en hun salaris.

Een utopie?
Semco wordt reeds meer dan 30 jaar succesvol op deze manier gerund.

In 1980, toen Ricardo Semler op 21-jarige leeftijd het bedrijf van zijn vader overnam, werd het bedrijf geleid op basis van controle. Zo was er in die tijd een discussie over medewerkers die te laat kwamen. Er werd toen beslist dat medewerkers vijf minuten te laat mochten komen zonder verlies van loon. Ricardo Semler vroeg zich echter af waarom deze medewerkers niet op tijd kwamen. Hij merkte dat ze ongelukkig waren. Hij besliste toen het roer radicaal om te gooien. Hij ontsloeg tweederde van het management, waaronder ook familieleden en gaf alle autonomie aan de medewerkers.

Gevolg? De eerste jaren groeide het bedrijf met 900%! Van een omzet van 4 miljoen dollar in 1982 is het bedrijf uitgegroeid naar aan jaaromzet van 400 miljoen dollar. Bovendien zijn de medewerkers er gelukkig. Vroeger werd er regelmatig gestaakt bij Semco. De laatste 25 jaar zijn er echter geen stakingen meer geweest.

Deze resultaten zijn slechts mogelijk omdat de medewerkers ook de discipline hebben om op tijd resultaten te behalen. Ze worden hierin gemotiveerd door gelijke deelname in de winst. Dus Semco is duidelijk het toonbeeld van een bedrijf waar gelukkige medewerkers zorgen voor meer omzet.

Hoe komt het dat zo weinig bedrijven het voorbeeld van Ricardo Semler volgen?
Een bedrijf leiden zoals Ricardo Semler, betekent dat je als management de controle los laat en vertrouwen schenkt aan je medewerkers. Beangstigend? Ja, het is beangstigend om geen controle meer te kunnen uitoefenen. En niet alleen voor het management. Ook voor de medewerkers is het vaak eng om zelf de verantwoordelijkheid op te nemen in plaats van gewoon uit te voeren wat je opgelegd wordt.

Eigenlijk is het zoals met het opvoeden van kinderen. Toen één van mijn dochters amper 6 jaar was, wou ze alleen naar een dorpswinkeltje, gelegen op ongeveer 200m te voet van onze woonst. Het idee dat zo’n klein meisje alleen de straat op zou gaan, vond ik akelig: „Wat als ze meegenomen wordt door iemand met slechte bedoelingen?”. Uiteindelijk besloot ik mijn angst niet te laten winnen en haar alleen naar het winkeltje te laten gaan. Met een bang hart, want je hebt totaal geen controle meer. Maar toen ze helemaal alleen van het winkeltje thuis kwam, straalde ze van trots. En dat is onvergetelijk! En sindsdien geven we haar met plezier de vrijheid om alleen naar het winkeltje te gaan.

Het zou veel gemakkelijker geweest zijn om controle te houden over de situatie en mijn dochter binnen te houden. Maar dat zou haar niet helpen om haar zelfvertrouwen te ontwikkelen.

En dat halsstarrig vasthouden aan controle is zo kenmerkend voor de bedrijven vandaag. Veel medewerkers komen werken uit angst om ontslagen te worden. Zou het niet veel leuker zijn als de medewerkers elke dag vol enthousiasme komen werken omdat ze dat graag doen en blij zijn dat ze kunnen meebouwen aan de toekomst van hun bedrijf?

Dat kan! Maar vasthouden aan controle is dan geen optie. Loslaten van controle – hoe beangstigend het ook is – is de stap naar een succesvoller bedrijf met gelukkige medewerkers. Semco toont alvast dat het werkt en dat het de moeite loont!

Vind je het eng om deze stap te zetten, maar wil je het wel? Dan begeleid ik je graag doorheen deze verandering! Neem hier contact! Of laat gerust je mening hieronder achter! Voorbeelden van bedrijven die deze manier van leidinggeven zelf gebruiken, zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Posted by Greet Maeyaert

3 tips om je veranderproject te doen slagenSpelen op het werk: een must!

Share Your Thoughts

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *