LEGO: voorbeeld van een wendbare organisatie

Lego_blog_okt
0 Replies

Laatst had ik de zeldzame mogelijkheid om de LEGO fabriek en het LEGO Idea House (museum) in Billund te Denemarken te bezoeken.  Wat ik daar gezien en gehoord heb, heeft mijn respect voor LEGO alleen maar doen toenemen.  Waarom? Dat vertel ik je graag in deze blog.

 

Van timmerman tot speelgoed producent: van een carrière switch gesproken! 

De oprichter van LEGO, Ole Kirk Kristiansen, was oorspronkelijk een timmerman.  Maar in de jaren ’30 werd hij zwaar getroffen door de Grote Depressie.  Hij moest knokken om te overleven.  Toen hij bovendien zijn vrouw verloor in 1932, stond hij er alleen voor om hun vier zonen op te voeden.  Hij is toen houten stoelen, ladders, e.d. beginnen maken, maar ook houten speelgoed.  Dat speelgoed viel toen zo in de smaak dat hij vanaf 1934 enkel nog houten speelgoed heeft gemaakt.  Uiteindelijk is hij in 1947 plastieken speelgoed beginnen produceren. In 1955 werden dan de allereerste LEGO® blokjes op de markt gebracht.  

Ole Kirk Kristiansen is duidelijk een toonbeeld van wendbaarheid! Hij had zich star kunnen vasthouden aan timmerwerk. Maar dan kenden we wellicht de LEGO® blokken niet zoals vandaag, en bovenal was hij misschien de Grote Depressie nooit te boven gekomen…

 

Veranderen of verzuipen

Maar bovenstaande verhaal is niet het enige verhaal over verandering in de geschiedenis van LEGO. Toen in 1995 de videospelletjes opkwamen, had dit een enorme impact op de verkoop van LEGO® producten.  Het ging zelfs zo ver dat de LEGO Group in 2003-2004 op de rand van het faillissement stond.  LEGO bleek niet langer te weten waar kinderen mee wilden spelen.  Zo brachten ze eind de jaren ’90 producten op de markt die de kinderen niet konden interesseren. Deze producten weken te ver af van het bestaande LEGO® concept, zoals een futuristische brandweerwagen, of popjes voor de meisjes, die niet in verhouding waren met de bestaande LEGO® minifiguurtjes.  Uiteindelijk hebben ze geleerd uit deze fouten. Ze zijn terug gegaan naar de kern, naar hetgeen waar ze goed in zijn:  de productie van LEGO® sets voor jongens tussen de 5 en 10 jaar oud. Deze focus in combinatie met het luisteren naar hun doelgroep is duidelijk hun redding geweest.  De laatste jaren blijft de LEGO groep steeds groeien. Dit is opnieuw een opmerkelijk voorbeeld van hoe LEGO sterker uit een tegenslag is gekomen! 

 

Plezier maken

LEGO blijkt niet alleen wendbaar te zijn, het draagt ook plezier hoog in het vaandel.  Dat blijkt alvast uit een verhaal dat ik ontdekt heb tijdens een wandeling in Billund.  Ik vond het zo frappant, dat ik dit absoluut met je wou delen!  Het gaat over Ole Kirk Kirstiansen, de oprichter van de LEGO Groep. Hij bleek namelijk een grote fan van watergevechten te zijn. Toen hij nog leefde, mondden sportfestivals in Billund vaak uit in een groot watergevecht bij het kreekje.  Zelfs in de LEGO fabriek verlieten de medewerkers en hun bazen geregeld het werk om een serieus watergevecht te voeren tijdens de werkuren. En vaak was het Ole Kirk die deze watergevechten startte. Ole Kirk noemde zijn neiging om leuke dingen te doen, zijn informele “touch”.  Hij was ervan overtuigd dat je zelfs wanneer je hard werkt, je altijd tijd moet vinden voor plezier, gezien dit een teamgeest schept en een groepsgevoel creëert. En dat is net hoe ik er zelf ook over denk!

 

Leuke weetjes

Tot slot nog enkele leuke weetjes:

  • Het woord “LEGO” is afkomstig van het Deense “Leg Godt”, hetgeen “speel goed” betekent.
  • Het woord “DUPLO” is afkomstig van het Latijnse “Duplex”, hetgeen “dubbel zo groot” betekent. DUPLO blokken zijn dubbel zo groot als LEGO blokken.
  • Met 6 gelijke LEGO® blokjes zijn er meer dan 915 miljoen combinaties mogelijk!
  • Er zijn al meer dan 5 miljard “minifigures” geproduceerd, waardoor deze plastic mensjes de grootste bevolkingsgroep ter wereld vormen.

 

Hoe is het zover kunnen komen?LSD: een gesprekstechniek

Share Your Thoughts

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *