LSD: een gesprekstechniek

Shutterstock communication verkleind
0 Replies

Bij “LSD” denk je wellicht aan drugs.  Maar hierover gaat deze blog niet.  Het gaat om de communicatietechniek “LSD”: Luisteren –  Samenvatten – Doorvragen. Deze techniek helpt je om op een simpele en effectieve manier de boodschap van je gesprekspartner scherp te krijgen.

We communiceren heel wat op een dag. Een (telefoon)gesprek, een e-mail, een sms, een bericht op Facebook, etc… Toch is het opvallend hoe snel een misverstand kan ontstaan door miscommunicatie. Dit kan vervelende gevolgen hebben, zowel in privé als professionele situaties. Daarom is het erg waardevol om even stil te staan bij hoe een ‘goed gesprek’ gevoerd wordt.

 

 1. Luisteren


Wat mensen eerst en vooral willen, is iemand waaraan ze hun verhaal kwijt kunnen. Ze willen iemand die naar hen luistert, die hen zijn volledige aandacht geeft. Bovendien zegt iemand die tijd voor je maakt, dat hij je de moeite waard vindt.

Luistertips

 • Zorg dat je hoofd leeg is. Als je hoofd vol zit met je eigen beslommeringen en je bezig bent met je eigen zaken, dan is het moeilijk om goed te luisteren naar de ander zijn verhaal.
 • Heb een open houding, zowel letterlijk als figuurlijk. Draai je naar je gesprekspartner toe en kijk hem aan. Het is tevens belangrijk om met een ‘open’ geest het gesprek te voeren: laat uw vooroordelen los en sta open voor wat de ander te vertellen heeft.
 • Luister goed naar wat er wordt gezegd, ook naar de toon, het volume en de kracht waarmee de ander spreekt. Wat zegt de lichaamstaal of expressie van het gezicht over de boodschap die hij overbrengt?.
 • Laat je gesprekspartner uitspreken zonder steeds weer te onderbreken of de zinnen ongeduldig te willen afmaken.
 • Luister actief: knik of “hum” instemmend. Daarmee toon je dat je aandachtig bent en spoor je de ander aan om verder te vertellen.

 

 1. Samenvatten

We zijn vaak geneigd om te snel conclusies te trekken over wat iemand zegt en deze conclusies niet meer te checken met degene om wie het gaat. Door de besproken informatie even kort samen te vatten, kunnen dergelijke misverstanden voorkomen worden. Samenvatten is een goede manier om aan je gesprekspartner niet alleen te laten weten dat je hem aandachtig hebt beluisterd en begrepen, maar ook om het gesprek nog eens goed voor jezelf op een rijtje te zetten.

Samenvattips

 • Samenvatten kan je doen als je gesprekspartner klaar is met zijn betoog of een argument, of als er een stilte valt na een uitspraak.
 • Gebruik zinnen zoals ‘Klopt het dat…?’ of ‘Als ik het goed begrijp, vind je …?’
 • Vat het verhaal samen in je eigen woorden, om na te gaan of je de boodschap goed hebt begrepen.
 • Zorg dat je steeds aan je gesprekspartner vraagt of je zijn verhaal goed hebt begrepen.

 

 1. Doorvragen

Met begrijpen alleen kom je er niet. Vaak zit er meer achter het “waarom” mensen iets willen. Met doorvragen kun je tot de kern komen: wat iemand echt beweegt, wat hij echt wil en waarom het zo belangrijk voor hem is.

Doorvraagtips

 • Probeer zoveel mogelijk vragen te stellen die beginnen met woorden als: wie, wat, waar, wanneer, hoe.
 • Wees voorzichtig met vragen die beginnen met  ‘waarom’. “Waarom?” kan namelijk erg oordelend overkomen waardoor je gesprekspartner zich minder open zal stellen. Vb. “Waarom heb je me niet verteld…
 • Hou de vragen kort en bondig.
 • Vervat geen mening in je vraag.
 • Wees stil nadat je een vraag hebt gesteld. Wanneer je minstens 5 tellen zwijgt, zal je merken dat de ander begint te praten.

Voorbeelden van vragen: “Wat bedoel je met…” Hoe moet ik dat verstaan als je zegt…” Je zegt…, kun je daar een voorbeeld van geven zodat ik dat beter kan verstaan?”

Bovenstaande tips geven je meer inzicht in hoe je je communicatievaardigheden kan verbeteren. Belangrijk is echter dat je deze tips niet alleen leest, maar er ook mee aan de slag gaat. Door te oefenen, en zo af en toe een fout te maken, leer je het meest. Veel oefenplezier! Zoek je een oefenpartner? Contacteer ons!

LEGO: voorbeeld van een wendbare organisatie

Share Your Thoughts

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *